Fenyőbútor Ház

FA KONYHABÚTOR

 

A konyha mindennapjaink szerves részét képezi, ezért fontos, hogy komfortosan és praktikusan alakítsuk ki a helyiséget. Sokszor itt kezdődik a reggeli rohanás: szendvicspakolás és reggelizés után gyakran csatatérre hasonlít a konyha, az otthoniak nagy bánatára. Később itt fogyasztjuk el az ebédet és a vacsorát, sokszor itt születnek a családi kupaktanácsban megbeszélt fontos döntések. A konyha nem csupán egy szoba, amiben eszünk, hanem fontos családi, és egyben közösségi tér is, ezért az is lényeges, hogy milyen étkezőasztalt és székeket választunk. Egy kényelmes asztal mellett még a kávé is jobban esik: nem kell azon bosszankodni, hogy már megint beleütöttük a térdünket, az asztal esetlegesen éles oldalába. Kisgyermekes családoknál sokszor az is elsődleges szempont, hogy könnyen takarítható legyen a felület, hiszen lesz idő, mikor a gyermek az etetőszéktől az asztalhoz átül és tudjuk, ha valamit ki lehet önteni, az bizony ki lesz öntve, legyen szó akár kakaóról vagy egy tányér gulyáslevesről. A konyhabútorral megegyező stílusú étkezőgarnitúra kellemes és meghitt hangulatot áraszt, így kiegészítve az étkező struktúráját.

Kialakításnál figyelembe kell vennünk egyéni szempontjainkat is: lesz-e mosogatógép, milyen gyakran főzünk, a mosogató és a tűzhely milyen messze legyen egymástól? Ezek mind-mind fontos kérdések, melyeknek érdemes alaposan utánaolvasni különböző platformokon és fórumokon. Tehát részletesen tervezzük meg a konyhát és fontoljuk meg a bútor alapanyagát, mert a mindennapjainkban ennek nagy hangsúlya lesz. Ha szeretnénk kitörni a stresszes hétköznapokból, és úgy érezzük, hogy ehhez az otthonunkat is át kell alakítani, kezdjünk a konyhával. Nem is sejtenénk, mennyit számít a szürke mindennapokban egy esztétikus, békés konyhabútor. Sokszor a kedvünkre is hatással lehet, pláne, ha praktikus a berendezés, és sok tárolóhellyel rendelkezik: a rendrakással pillanatok alatt végezhetünk.

Hódítanak a laminált bútorlapok, azonban érdemes elgondolkodni tartósságukon, hiszen közel sem biztos, hogy 20 év távlatából is ugyanolyan szépen mutatnak majd, mint újonnan vásárolva. Ezzel szemben a fa konyhabútor ellenáll az idő vasfogának: minőségi termékeket választva hosszú évekig megőrzi konyhánk az eredeti pompáját. A fa bútor precíz kidolgozásával harmonikus és barátságos hangulatot áraszt, ráadásul tartósságát bizonyítja, hogy ellenáll a magas páratartalomnak, a felület speciális védőanyagokkal való feldolgozása miatt. Legyen szó cseresznyéről, akácról, tölgyről vagy fenyőről, a fa konyhabútor hosszútávú választás, a kiváló kialakításának és egyedi megmunkálásának köszönhetően. A fa konyhaszekrények készítését asztalosok végzik, akik sok év tapasztalatával rendelkeznek, és igénynek megfelelően egyedi bútordarabok készítését is vállalják.

Ha fa bútorban gondolkodunk, a fenyőbútor az egyik legjobb választás: az ízléses fenyő nem csak napjainkban hódít, hanem dédszüleink korában is népszerű volt. Tartóssága és egyszerűsége miatt, minden háztartásban megállja a helyét, előkelőséget és eleganciát hozva a házba. A fenyő bútorlapok sokszínűsége és felhasználása végtelen: lakkozva, pácolva vagy festve is szuperül mutat minden helyiségben, így természetesen a konyhában is. Egyszerű és letisztult kinézete miatt nyugodtan választhatunk hozzá akár egy színesebb, merész csempét is, nem fog túlzsúfolt hatást kelteni. Környezetbarát alapanyaga természetes hangulatot áraszt, gyönyörű erezete miatt közel érezhetjük magunkat a természethez a mindennapokban is. A fa erezete miatt mindenféle díszítés nélkül is szépen mutat a konyhánkban, valamint ez garantálja, hogy teljesen egyedi külsőt kapjon a helyiség. Nem utolsó sorban a fenyő bútor olcsóbb a többi faanyaghoz képest, hosszú távú megoldásként pénztárcakímélőbb és ellenállóbb, mint a laminált bútor.

De valójában miért is jó a fa konyhaszekrény? Szinte csak előnye van: ellenállóság, természetes alapanyag, minőség, sokféle stílus és naturális szépség jellemzi őket.

A fa konyhaszekrény stílusa örök. A körülöttünk felgyorsult világban évről évre változik a divat, azonban nem csak a ruhákat illetően. Stílusok jönnek mennek, és azon kapjuk magunkat, hogy a ’90-es években pirosra festett házunk, már korántsem divatos, inkább eltakarnánk, hiszen jelenleg a pasztell árnyalatok hódítanak. A fa alapanyaggal azonban nem foghatunk mellé, egy jó stílust választva, akár 30 év múlva is szeretettel nézhetünk bútorunkra, mert megfelelő karbantartás mellett hosszútávú megoldást nyújt nekünk, hiszen a fa konyhabútor stílusa és szépsége megmarad. Tisztítása és karbantartása pofonegyszerű: fa bútornál nedves (nem túl vizes) puha anyaggal érdemes áttörölni a bútorelemeket, majd speciális kezelőanyaggal érdemes évente egyszer áttörölni az egész bútort, hogy hosszú évekig megőrizze eredeti pompáját. Az erős, savas, maró tisztítószereket és súrolószereket azonban messzire kerüljük, nem tesznek jót a fa bútorlapnak, és így csökkenthetjük a konyhabútorunk élettartamát.

A fa konyhabútor titka a természetességben és az eredeti eleganciában rejlik. A fa nyugalmat és békét áraszt, nem hivalkodó, és nem zsúfolja össze a teret. Sokszor a természetes alapanyagok megnyugvást jelentenek egy zsúfolt nap után, amikor a kényelmes étkezőszékre leülve nem jut eszünkbe az egész napos rohanás, csupán a csendre szeretnénk fókuszálni. Az idilli konyhaszekrényt érdemes naturális munkapulttal párosítani, melyen öröm a főzés. Mindenki törekszik a szépre, ezért, ha szép konyhánk van, talán azok is nagyobb kedvvel mennek a konyhába, akik ódzkodnak a főzéstől, és tudásuk csupán a szendvicsig és a mirelitpizzáig terjed. 

A mesterséges, fóliázott bútorlapokkal szemben a tömörfa konyhabútorok nagyobb súlyt képesek megtartani, ellenállóbbak és kikezdhetetlenek. Emlékezzünk csak vissza nagyszüleink házára, ahol szinte minden tömörfa volt! Ezek a bútorok elnyűhetetlenek. Generációkat szolgálnak ki, és ennek ellenére semmi bajuk. 

Manapság ezerféle stílus áll rendelkezésünkre, legyen szó vintage, retro, antik vagy modern stílusról. Mindenki megtalálja a neki tetszőt, mindezt úgy, hogy a környezetkímélőbb megoldást választ, mind a fóliázott konyhaszekrények. A mesterségesen bevont konyhabútorok készítése közben sok felesleges szemét keletkezik, és káros anyagok jutnak a környezetbe, ezzel ártva a természetes vizeknek és a levegőnek. A fa konyhabútorok ezzel ellentétben ökotudatos, megújuló alapanyagból készülnek, a kialakításuk során keletkező faforgácsot is újrahasznosítják. Egyre jellemzőbb, hogy bevonásukhoz is vízbázisú lakkot használnak. Ha megsérül a fóliázott konyhabútorunk, nem sokat tehetünk már érte: vagy újrafóliázzuk (melynek minősége erősen megkérdőjelezhető), vagy pedig egy teljesen új bútorlapot veszünk. Itt jelenik meg a fa konyhabútor egy újabb előnye: könnyen felújítható és javítható, így nem kell megválnunk tőle egy nagyobb hiba esetén sem.

Nem utolsó sorban: mit lehet tenni, ha megunjuk a konyhabútorunkat, azonban kidobni nem szeretnénk? Erre egyszerű a válasz. Fessük át! Nem szükséges hozzá szaktudás, de ha nem vagyunk magunkban biztosak, nyugodtan bízzuk ezt profira. Lehet fehér, szürke vagy piros, mindegy, csak a kreativitásunk szab határt. Azonban fontos a festék kiválasztásánál a típusra figyelni, speciálisan erre gyártott festéket vásároljunk erre a célra! Különböző színű frontajtók, és színben eltérő munkapult rengeteget számíthat az összképben, így érdemes ezeket akár papírra vetni és egy saját látványtervet készíteni. A festés szinte filléres megoldás, mégis mintha lecseréltük volna a konyhánkat. Egy kis fűszernövény itt, két színes konyharuha ott, és máris teljesen új konyhával büszkélkedhetünk akár a nagy családi összejöveteleken is.

Ha úgy ítéljük meg, hogy segítségre van szükségünk a bútor összeszerelésében, esetleg meglévő bútorunkat nem szeretnénk lecserélni, pusztán felújíttatnánk, érdemes szakember segítségét kérni. Ezzel nem csak rengeteg időt spórolhatunk meg, de sok bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.
 

Nem találja a képen látható terméket? Kattintson ide, és nézze meg a termékcsalád összes elemét: !